Črniče

PRAZNUJEMO TUDI V ČRNIČAH

Vrtec praznuje 70. jubilej. V tednu od 8.10. do 12.10. smo praznovanje obeležili tudi v oddelčnem vrtcu Črniče. Otrokom smo dneve popestrili z različnimi dejavnostmi, poudarek pa je bil tudi na druženju starejših in mlajših otrok. V začetku tedna smo se s pomočjo gledališča kamišibaj seznanili z zgodbo Igriva in vesela hiša, katera pripoveduje o nastanku vrtca, njegovem širjenju ter delovanju. Otrokom smo predstavili vrtčevsko himno ter jo skupaj prepevali. Vrata naših skupin smo pustili odprta, da so lahko otroci raziskovali kotičke za igro.

ZAIGRAJMO KAMIŠIBAJ

KAMIŠIBAJ je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Izvira iz Japonske in sestavljen je iz dveh besed: kami- papir, šibaj- gledališče, potemtakem je to papirnato gledališče. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan BUTAJ. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi.

OKUSNA FRTALJA KUHARJA NEJCA

Vrtec Črniče sodeluje v projektu »Živimo zdravo«. V okviru le tega je prišel k nam kuhar Nejc Blagonja, kateri skupaj z ostalimi kuharicami v kuhinji Ob Hublju pripravlja kosila za otroke. Skupaj s kuharjem smo pripravili FRTALJO. Zbrali smo se v garderobi vrtca, ki smo ga skupaj pripravili, ter nestrpno pričakovali njegov prihod. Nejc je najprej predstavil njegov poklic, kako pomembno je uživanje različne prehrane za naše zdravje in nato pričel s pripravo frtalje. Skupaj z otroki je pripravil maso za frtaljo, ter jim predstavil posamezne sestavine.

SKRBIMO ZA SVOJO HIGIENO

Ob urejanju našega vrtčevskega vrta in sajenju rastlin nanj, smo spoznavali zelišča in dišavnice, ki tu rastejo. Ko smo jih vohali, opazovali in se rokovali z njimi, smo se pogovarjali tudi o njihovem zdravilnem učinku na naše telo. Nabirali smo jih in jih okušali v obliki žajbljevega čaja, frtalje iz mete in melise ter si nenazadnje izdelali tudi sivkino milo po hladnem postopku izdelave.

PRIJETNO JE SREČATI TISTEGA, KI JE PRED KRATKIM STORIL NEKAJ DOBREGA

V mesecu novembru smo v našem oddelku posvetili veliko pozornosti skrbi za sočloveka (Modul projekta: Etika in vrednote) in varnosti nas samih. Povabili smo različne službe, ki so nam s svojim obiskom omogočile, da smo spoznali njihovo delo in sam pomen za našo družbo. Najprej smo spoznavali, kako skrbimo za varnost v prometu. V okviru Projekta Pasavček smo bili deležni predstave o Pasavčku in Tinki pobalinki, ki nam je nazorno predstavila varno ravnanje v prometu. Obiskala sta nas tudi policista iz policijske postaje Ajdovščina, gasilca iz PDG Selo ter reševalec iz ZD Ajdovščina.

ČEBELICE, ČEBELICE SAJ MOJE STE PRIJATELJICE

Sodelujemo pri projektu Eko smreka v okviru katerega smo izdelali smrečice in s tem otrokom predstavili pomen ohranjanja slovenskih čebel, saj se geslo natečaja glasi: »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko«. Otrokom smo to temo predstavile tudi s pomočjo različnih zgodbic, pravljic in basni. Ker se obenem pripravljamo na Slovenski tradicionalni zajtrk v katerega je vključen tudi okusen in zdrav med, naših pridnih čebelic, smo na obisk povabili ljubiteljskega čebelarja. Gospod Bernard Rijavec nas je s svojim pozitivnim odnosom do živali popeljal v svet čebel.

ČEBELICE, ČEBELICE SAJ MOJE STE PRIJATELJICE

Sodelujemo pri projektu Eko smreka v okviru katerega smo izdelali smrečice in s tem otrokom predstavili pomen ohranjanja slovenskih čebel, saj se geslo natečaja glasi: »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko«. Otrokom smo to temo predstavile tudi s pomočjo različnih zgodbic, pravljic in basni. Ker smo se obenem pripravljali na Slovenski tradicionalni zajtrk v katerega je vključen tudi okusen in zdrav med, naših pridnih čebelic, smo na obisk povabili ljubiteljskega čebelarja. Gospod Bernard Rijavec nas je s svojim pozitivnim odnosom do živali popeljal v svet čebel.

TUDI V ČRNIČAH JE ODMEVAL ČEBELAR

Ob deseti obletnici medenega zajtrka, ki je v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka, smo se na oddelku v Črničah odzvali povabilu Čebelarske zveze Slovenije in pričeli s preprevanjem pesmi Čebelar. Otroci so se z velikim veseljem pesem naučili in jo sprejeli za svojo, tako najmlajši kot tudi najstarejši. S pesmijo smo sodelovali pri ustvarjanju najštevilčnejšega pevskega zbora, saj je Čebelar (ansambel Lojzeta Slaka) odmevala po vsej Sloveniji, 18. 11. 2016 ob 10. uri. Na spodnji povezavi si lahko ogledate posnetek naših navihanih čebelarčkov.

Črniče

Info: 

ENOTA ČRNIČE,
ČRNIČE 43,
5262 ČRNIČE

T: (05) 366 63 13
Poslovalni čas enote: od 6.00 do 16.30,
oz po dogovoru s starši.

Vrtec Črniče je bil prenovljen leta 2002. V njem je prostora za dva oddelka, ena igralnica je namenjena prvemu, druga pa drugemu starostnemu obdobju. Oblika oddelka je v manjših vrtcih zelo odvisna od vpisa v vrtec in starostne strukture otrok. Nad vrtcem je urejeno prijetno otroško igrišče. Strokovne delavke lepo sodelujejo s krajem, z otroki se veliko zadržujejo v naravi, obiskujejo krajane in lokalne zanimivosti. Dobro sodelujejo tudi s podružnično osnovno šolo Črniče.

ST.

IME SKUPINE in e-naslov

VZGOJITELJICA

POM. VZG.

3 – 6 let

ŽIRAFE
zirafe.crnice@mojedete.si

Anja Kobal

Mirjam Slokar

1 – 3 let

SOVICE
sovice.crnice@mojedete.si

Anja Kotnik

Tamara Remec

Subscribe to RSS - Črniče