Ribnik I

Raziskujemo Slovenijo

Info: 

Projekt skupine Žirafe

Žirafe raziskujemo Slovenijo

Otroci iz skupine Žirafe se v letošnjem letu potepamo po Sloveniji in spoznavamo njene lepote. Na zanimivi poti nas ves čas spremlja naš pogumni in prebrisani Kekec, ki se včasih poda z nami tudi na izlet v naravo. Pri vsem, kar počnemo je potrebna dobra volja, ki pa jo otroci vedno znova pričarajo s petjem Kekčeve pesmi. Otroci jo ponosno pojejo tudi na sprehodih in z njo rišejo nasmeh na obraz vsem mimoidočim. Naše raziskovanje smo začeli v domačem kraju Ajdovščina, kjer smo si poleg mnogih kulturnih in naravnih znamenitosti ogledali tudi grajsko obzidje v starem delu mesta – Castro. Kasneje smo z gospo Polono Ličen izvedli likovno delavnico, kjer so otroci iz gline izdelali čudovite in raznolike stolpe, ki so kasneje krasili našo garderobo. Iz Ajdovščine smo pot nadaljevali v Postojnsko jamo in z navdušenjem ter radovednostjo odkrivali skrivnostni svet podzemlja. Spoznali smo, kaj so stalaktiti, stalagmiti in kapniški stebri ter kako le-ti počasi rastejo in ustvarjajo čudovite oblike. Tam smo srečali tudi najslavnejšo jamsko prebivalko – človeško ribico, katero so otroci upodobili tudi v svojih umetninah na črni podlagi. Skupaj s starši so nekateri otroci pripravili zanimive plakate s fotografijami in risbami, ob katerih so predstavili družinska doživetja v podzemnih jamah. Dobro sodelovanje med vrtcem in družino nas tako bogati in pomaga graditi dobre medsebojne odnose, zaradi katerih imamo veselje še naprej skupaj ustvarjati in raziskovati. Zdaj pa nazaj na pot, po Kekčevo seveda, z veliko dobre volje in poguma.

Vzgojiteljici Alenka Praček in Meta Nagode

Dobrodelnost

Info: 

ZA ISKRIV OTROŠKI NASMEH

V prazničnem decembru smo se strokovni delavci v Otroškem vrtcu Ajdovščina, enota Ribnik odločili, da otroke v potrošniškem času spodbudimo k razmišljanju in zavesti o njihovem lastnem prispevku k dobrodelnosti; kaj lahko sami naredijo, da osrečijo druge otroke. Otroci so se spraševali, koga bi obdarili s svojimi igračami. Skupaj smo prišli na idejo, da bi zbirali igrače za pediatrični oddelek v Šempetrski bolnišnici in k sodelovanju povabili otroke in njihove starše.
V pogovorih v vrtcu so nam otroci zaupali svoje izkušnje, ko so kakšen dan ali več  preživeli  v bolnišnici in se igrali z igračami, ki jih imajo tam na voljo. Prav zaradi konkretnih izkušenj bivanja v bolnišnici so se otroci lažje ločili od svojih igrač in jih podarili. Odziv otrok in staršev je bil v tednu zbiranja od 10.12. do 17. 12. 2019 zelo dober in zbrali smo veliko dobrih in kvalitetnih igrač za otroke vseh starosti: didaktične igrače, družabne igre, sestavljanke, knjige, vozila in glasbila.
Strokovni delavci v vrtcu smo se razveselili vseh igrač in smo hvaležni za uspešno sodelovanje s starši.  Otroci so na ta način razvijali občutek za sočloveka in možnosti, kako lahko z malo dobre volje nekoga osrečijo. Zaposleni v bolnišnici in otroci so nam bili ob dnevu predaje daril, v četrtek, 19. 12. 2019, zelo hvaležni in so darila z veseljem sprejeli.
 
Otroci in vzgojitelji iz skupin: Zelene pike, Rdeče pike, Modre pike, Rumene pike
 

Praznična igrica Družinska sreča

Info: 

Ko po praznikih zadiši…
V prazničnem decembru smo vzgojiteljice štirih oddelkov vrtca z elementi »montessori« iz Ajdovščine, enota Ribnik skupaj z otroki pripravili predstavo z naslovom Družinska sreča. Zaigrali smo jo staršem in starim staršem otrok, povabili pa tudi druge oddelke otrok in vzgojiteljice iz vrtca z namenom, da skupaj predamo lepo sporočilo igrice v tem čarobnem mesecu polnem obdarovanj.
 Vsebina zgodbe nagovarja, da si je pomembno vzeti čas drug za drugega, se obiskati, si pomagati in sodelovati ter najti v tem hitrem modernem svetu polnem tehnologije trenutke za svoje najbližje in najdražje.
Da je čas dragocen sta nam v humorni zgodbi povedala nona in nono, ki sta obujala spomine kako je bilo nekoč in jih delila z vnukoma. Otroci so v igri pripovedovali deklamacije o babici, dedku, mami in očetu, plesali in peli stare pesmi ter prikazali družabne igre. Z igrico smo  želeli poudariti vrednote, ki so še kako pomembne v medčloveških odnosih.
Igrico smo zaključili z mislijo, » Ko po praznikih zadiši smo z družino zbrani vsi«. Ob koncu pa bi še dodali, da je praznik lahko vsak dan v letu, če si to želimo.
 
Vzgojiteljice in otroci skupin Levčki, Slončki, Zebre in Žirafe
 

Spoznavanje življenjskega cikla

Info: 

V oktobrskem času smo z otroki spoznavali rast, razvoj in potek življenja, ter se ob tej priložnosti spoznavali z lokalno skupnostjo.

ŽIVLJENJE JE DAR
Drugi teden v oktobru smo v šolah in vrtcih praznovali teden otroka, letos  pod naslovom Moje pravice. Z otroki smo se pogovarjali o pravici do življenja in sreče ter se glede na prevladujoče ideje otrok odločili, da se še posebej posvetimo življenjskemu ciklu živih bitij. V sklopu tega so otroci opazovali rast rastlin od semena, posajenega v zemljo, do odrasle rastline, spoznavali pa smo tudi razvoj živali. Največjo pozornost pa smo namenili življenju človeka: od rojstva in otroštva, preko mladosti v odraslo dobo, ki pa prinese zrela leta in starost. Ker so pri delu s predšolskimi otroki pomembne izkušnje, smo jim omogočili srečanja z vsemi starostnimi skupinami in sodelovali tako s starši otrok kot z različnimi ustanovami v občini Ajdovščina.
Življenje, ki se začne v maminem trebuhu in nato z rojstvom, je otrokom približala mama z dojenčkom. Predstavila jim je vlogo mame pri negi in skrbi za dojenčka. Otroci so se nato skozi igro tudi sami preizkusili v vlogi skrbnih staršev. Sledilo je obdobje otroštva, ki smo ga popestrili z obiskom prvošolcev na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina in skupaj z njimi preživeli dopoldan v šolskih klopeh. Za sodelovanje z mladimi smo izkoristili bližino SŠ Veno Pilon Ajdovščina ter obiskali dijake drugega letnika srednje vzgojiteljske šole. Ob umetniških dejavnostih so se veliko naučili tako dijaki kot otroci. Odraslo dobo so otrokom najlažje predstavili kar njihovi starši: nastala je cela paleta različnih poklicev in dela, ki ga vsakodnevno opravljajo. Aktivno vključeni v naše delo pa so bili tudi stari starši otrok, s katerimi smo telovadili v sklopu simbioze giba v izvedbi Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Ajdovščina. Sledilo je še zadnje življenjsko obdobje, ki smo ga otrokom približali z obiskom starejših občanov v DSO Ajdovščina. Zanje so otroci pripravili krajši nastop, starejši občani pa so otrokom omogočili skupno druženje in igranje v žoga bendu. Zaključek življenja smo navezali na prihajajoče praznike ob dnevu mrtvih ter se s pravljicami in obiskom pokopališča dotaknili tudi teme smrti.
Otrokom smo podarili izkušnjo, da je življenje nekaj res dragocenega in je čisto vsako življenjsko obdobje lahko lepo, če le sodelujemo med sabo in si pomagamo.
 
Klavdija in Janž

Simbioza giba

V ponedeljek, 21.10.2019 smo v sodelovanju z zdravtstvenim domom Ajdovščina izvedli aktivno dopoldne in na ta način povezovali starejše in mlajše generacije. Skupaj smo ozaveščali projekt ki spodbuja medgeneracijsko sodelovanje, prostovoljstvo in telesno aktivnost . Akciji se je pridružilo kar 36 odraslih, ki so migali skupaj z otroki ter skupaj premagovali športne izzive.
Še enkrat iskrena hvala vsem!

ODPRTJE RAZSTAVE 14. CICI UMETNIJ V LJUBLJANI

Odprtje bienalne razstave Ciciumetnije, tokrat že 14. po vrsti, so potekale 2. aprila 2019 ob 10. uri v Slovenskem etnografskem muzeju. Gre za natečaj otroških likovnih del revij Ciciban in Cicido ter Otroškega vrtca Ajdovščina. Naš pevski zbor se je na prireditev odpeljal z avtobusom kar je bilo posebno doživetje. Otroci so otvoritev počastili s svojim ubranim petjem. Pod vodstvom zborovodkinje Marjane Krapež, ter ob harmonski spremljavi vzgojiteljice Lori Petkovšek je donela vrtčevska himna.

OBISK DEDKA MRAZA

Kot veleva tradicija nas je tudi letos obiskal težko pričakovani dobri mož Dedek Mraz. Z njim smo se fotografirali, zapeli zimske pesmi, v skupinah pa so otroke pričakale nove igrače, katerih so se zelo razveselili.

Ta dan je bil prav poseben tudi zato, saj so nas z igrico Izgubljeni zobek razveselili dijaki srednje šole Veno Pilon. Dan je bil prazničen, vesel in razigran. Skupaj smo še zarajali in se na ta način poslovili od starega leta.

DOBRO VOLJO MELJEMO,
SE V NOVO LET0 2019 PELJEMO.

Otroci in vzgojiteljice

Tradicionalni slovenski zajtrk

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK PRI » RDEČIH PIKAH«

V petek, 16.11.2018, smo obeležili vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Izvedli smo samopostrežni zajtrk, ki je bil sestavljen iz: kruha, masla, medu, mleka in jabolk. Otroci so si samostojno namazali na kruh maslo in med, nalili mleko v skodelice ter narezali jabolka s posebnim rezalnikom. Nad idejo so bili navdušeni, zaželeli so si, da bi v prihodnje izvajali samopostrežne obroke.

Obisk 1. razreda

V vrtcu Ribnik smo znova vzpostavili sodelovanje med vrtcem in šolo.

V četrtek, 24.5.2018 smo Rumene pike obiskale 1.a razred OŠ Šturje. Prijazno so nas sprejeli ter za nas pripravili vadbeno uro v telovadnici. Otroci so se imeli zelo lepo. Obenem so spoznali, da je šola lahko zelo prijetna in pozitivna izkušnja.

Hvala vsem učiteljem za pozitiven odziv. 
 

Adrijana, Erik in Erika

Strani

Subscribe to RSS - Ribnik I