Olimpijske igre pri Škratkih

V vrtcu Vipava, skupina »ŠKRATKI«, smo se z olimpijskimi igrami aktivno ukvarjali skoraj mesec dni. V začetku teme, otroci še niso znali veliko povedati o olimpijskih igrah. Preko slik in pogovora so spoznavali in se seznanjali s simboli olimpijskih iger. Najbolj so si zapomnili olimpijsko zastavo in ogenj. Preko računalnika smo spremljali otvoritveno prireditev. Z zanimanjem so spremljali zastave držav udeleženk. Vsak dan smo spremljali dogajanja, prinašali so sličice športnikov in spotoma spoznavali zimske športe in ob tem so pripovedovali o svojih izkušnjah. Kar nekaj časa smo namenili olimpijski zastavi, predvsem krogom na njej. Barve krogov so znali prav hitro povezati s celinami, ki smo si jih ogledali na globusu in zemljevidu. Spoznali so pomen združenih krogov, ki predstavljajo prijateljstvo in sodelovanje. Seveda smo dali poudarek tudi naši zastavi. Tako si je vsak otrok izdelal svojo zastavo, katero je uporabil pri navijanju ob spremljanju in spodbujanju vrstnikov, ko so tekmovali v prirejenih športnih disciplinah.

Tudi naše olimpijske igre smo začeli z nošenjem olimpijske bakle. To je bila štafetna igra na šolskem igrišču, od tam pa v našo igralnico na častno mesto. Poleg različnih dejavnosti, smo izvajali različne športe. Improvizirali smo si skakalnico in se preizkusili v skokih, kjer so otroci zelo uživali. Jakov Fak, dobitnik medalje, nas je tako navdušil, da smo se tudi mi preizkusili v biatlonu in teku na smučeh.

Zabava ni bila nič manjša, ko smo improvizirali sankanje v paru in drsanju na ledu. Najbolj pa jih je navdušil hokej. Otroci so se ob teh dejavnostih učili športnega sodelovanja in navijanja.

Poleg športnih aktivnosti smo izdelali plakat s sličicami zastav, kamor smo prilepili ustrezno žlahtnost usvojene medalje posameznih držav in jih preštevali. Večino otrok so zastave zelo zanimale in so jih kaj kmalu že znali prepoznati. Strokovni delavki sva jim izdelali nekaj zanimivih iger na to temo. Radi so se igrali spomin iz zastav in zimskih športov. Iz lego kock in žebljičkov so ustvarjali nekatere zastave, pretikali so vezalke na drsalki iz kartona, risali različne športe.

Naše olimpijske igre smo zaključili s podelitvijo medalj. Naš moto je bil »Važno je sodelovati, ne zmagati«, zato so bili vsi zmagovalci. V spomin so dobili spominske medalje z znakom olimpijskih iger. Ob tem ni manjkala niti slovenska himna, ob kateri smo spoznali bonton poslušanja državne himne.

 

Otroci iz skupine »ŠKRATKI«, Klavdija in Metka