SKRBIMO ZA SVOJO HIGIENO

Ob urejanju našega vrtčevskega vrta in sajenju rastlin nanj, smo spoznavali zelišča in dišavnice, ki tu rastejo. Ko smo jih vohali, opazovali in se rokovali z njimi, smo se pogovarjali tudi o njihovem zdravilnem učinku na naše telo. Nabirali smo jih in jih okušali v obliki žajbljevega čaja, frtalje iz mete in melise ter si nenazadnje izdelali tudi sivkino milo po hladnem postopku izdelave.
Pri postopku so sodelovali otroci. Nekaj dni pred tem smo pripravili mešanico sivkinih listov in olja, da bi tako olje za pripravo mila obogatili z zeliščno vrednostjo. Ker smo bazirali na sivki, smo veliko pozornost posvetili tej rastlini in njenim učinkovitostim za naše telo in kožo. Spoznali smo tudi drugo sestavino za izdelavo mila, to je sivkina voda in se z njo tudi osvežili. Prav zanimiva pa je bila nevarna snov – natrijev hidroksid, do katere smo vsi razvili mejo spoštovanja in distance. Celoten postopek izdelave mila je vodila vzgojiteljica, ki je to nadzirala in podajala informacije tudi o nevarnostih pri postopku izdelave mila. Otroci so pri tem budno opazovali, sledili, razmišljali, spoznavali nove snovi, reakcije med njimi, pripomočke za izdelavo, celoten postopek, pripravili suhe cvetove sivke kot dodatek k milu, se seznanili z vonjem eteričnega olja sivke, tipali in vohali kokosovo maslo – se z njim namazali po roki, ipd.
Bili smo kot v laboratoriju. Otroci so se počutili pomembne. Celoten postopek izdelave mila je trajal eno uro. Glede na njihovo zanimanje in koncentracijo smo zagotovo izpeljali uspešen eksperiment, saj so otroci vseskozi sledili, sodelovali in imeli ob tem na preži vsa svoja čutila.
Sedaj v našem vrtcu že vohamo izdelana mila, ki se pridno sušijo v naših prostorih. Otrokom je vonj všeč, zato že komaj čakajo da vzcveti sivka okoli našega vrtca, da bo ta odgnala tudi kakšnega komarja, klopa ali uš. In seveda, da se naše milo po nekaj tednih sušenja pripravi za uporabo, da bodo naše roke kar ˝dišale od čistoče˝.
Strokovne delavke iz vrtčevskega oddelka Črniče