O pomenu zdrave prehrane

Prehrana otroka je kompleksno področje, ki predstavlja izziv tako staršem, kot tudi načrtovalcem prehrane v vrtcih in šolah. Naši najmlajši se morajo v svojem otroštvu o prehrani naučiti vse od najbolj osnovnih stvari naprej. Otroci prvega starostnega obdobja se morajo najprej spoznati z njim še morebiti neznanimi okusi in teksturami novih živil in dokončno osvojiti spretnost samostojnega uživanja hrane. Otroci drugega starostnega obdobja pa že začnejo z oblikovanjem prehranskih navad, ki zajemajo tudi sprejemanje različnih živil. Pojavi se tudi izbirčnost, zato je pomembno, da otroku predstavimo in ponudimo široko izbiro zdravih jedi, da jih lahko spozna in sprejme. Poleg oblikovanja otrokovih prehranskih navad in osvajanja veščin samostojnega uživanja hrane, mora prehrana v vrtcu podpirati tudi razvoj in rast otroka. Tako kot otroci niso mali odrasli v razvojnem pogledu, velja enako tudi za prehranske potrebe naših malčkov.
 
Otroško telo za svoj razvoj in rast potrebuje veliko energije in uravnoteženo prehrano. V obdobju pospešene rasti in otrokovega razvoja je pomembno, da zadostimo otrokovim potrebam po energiji in vseh makro in mikro hranilih. Otroške potrebe po energiji so glede na njihovo težo večje, kot pri odraslih. Pomembno je da otrokova prehrana vsebuje veliko kakovostnih ogljikovih hidratov (polnozrnate testenine, krompir, polnozrnat riž, polnozrnat kruh, žitne kaše, kosmiči brez sladkorja), ki otroku dajejo potrebo energijo. Otroci imajo tudi malce višje potrebe po maščobah, ki naj bi izvirale pretežno iz rastlinskih olj. Najbolj priporočljivo je uživanje repičnega olja, ki naj ne bo toplotno obdelano. Pomembne so tudi beljakovine, ki so osnovni gradnik človeškega telesa. Otroci naj uživajo beljakovine iz kakovostnih virov, kot so mleko in mlečni izdelki, jajca in meso ter ribe. Poleg teh virov lahko beljakovine vnašamo tudi z žiti in stročnicami, ki pa naj bodo kombinirane med seboj (žita in stročnice). V otrokovi prehrani ne smemo pozabiti tudi na vlogo zelenjave in sadja. Slovenci pojemo premalo zelenjave in sadja, zato je pomembno, da otroka naučimo uživati sadje in zelenjavo vsak dan. V zelenjavi in sadju se nahajajo tudi vitamini in minerali, ki prispevajo k boljšemu delovanju otrokovega telesa. Ne smemo pa pozabiti tudi na pitje tekočine. Priporoča se uživanje vode in nesladkanih sadnih ali zeliščnih čajev. Uživanje sokov, naj bi se omejilo na uživanje 100 % sadnih sokov v zmernih količinah.
 
V Otroškem vrtcu Ajdovščina si prizadevamo za prehransko podporo otrokovega razvoja, zato naše načrtovanje prehrane vsebuje skrb za otrokovo zdrave in razvoj. Trudimo se zadostiti vsem potrebam razvijajočega se telesa in otroku nuditi možnost spoznavanja novih okusov in jedi ter uživati v hrani in samem prehranjevanju. Naš cilj je omogočiti okolje v katerem bo otrok razvil dobre prehranjevalne navade, ki jih bo obdržal tudi v odrasli dobi in dobil vse kar potrebuje za zdrav razvoj.
 
Naši kuharji in kuharice vsakodnevno pripravljajo jedi za naše malčke. Prizadevamo si, da je hrana v našem vrtcu pripravljena iz kakovostnih surovin. Podpiramo tudi lokalne pridelovalce hrane z vključevanjem njihovih pridelkov in proizvodov na jedilnike naših otrok.
 
V kuhinji se izvaja nadzor nad ustreznostjo živili in higieno po sistemu HACCP, kar omogoča varno in kakovostno hrano. Otrokom za alergijami in intolerancami je na podlagi zdravniškega potrdila omogočena tudi dietna prehrana.
 
Blaž Ferjančič
Organizator prehrane in zdravstveno higienskega režima