05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

16.10.2023 – SVETOVNI DAN HRANE 2023

Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Letošnji slogan je »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.«

Pitje vode je za delovanje našega organizma zelo pomembno, saj voda sestavlja več kot dve tretjini telesa odraslega človeka in do tri četrtine telesa majhnega otroka. Voda ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, prek krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, je del prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočin, varuje organe in vezivna tkiva.

Naše telo izgublja vodo z znojenjem, izdihanim zrakom, odvajanjem vode in blata, zato naj bi povprečno aktivni odrasli popili 1 do 1,5 litra vode, če upoštevamo, da s hrano zaužijemo v povprečju od 0,8 do 1 litra tekočine.

Ker telo vseskozi izgublja vodo, skozi kožo z znojenjem, prek ledvic z urinom, prek pljuč z izdihanim zrakom in prek črevesja z iztrebki, je nujno, da jo ves čas nadomeščamo. Samo z znojenjem lahko v enem dnevu izgubimo liter vode. Čez dan naj bi povprečno aktivni odrasli popili od 1 do 1,5 litra vode, upoštevajoč, da s hrano zaužijemo v povprečju od 0,8 do 1 litra tekočine. Uživanje nezadostnih količin vode lahko privede do utrujenosti, glavobola, mišičnih krčev, nezmožnosti koncentracije…

Za nadomeščanje izgubljene tekočine je najprimernejša in najlažje dostopna vodovodna voda. Pijemo jo večkrat na dan, v manjših količinah. Tako uspešno preprečujemo dehidracijo in morebitno pregrevanje telesa, saj se s potenjem tudi znižuje telesna temperatura. Pitja vode ne smemo nadomestiti s pitjem kave, pravega čaja, sladkih in alkoholnih pijač. Kofein in alkohol delujeta blago diuretično, kar dodatno pospešuje izločanje vode iz telesa.

Ob letošnjem svetovnem letu prehrane bo v organizaciji CEATM (Central Europe Association of Tourism Management) in EFTN (European Food Technology Network) in pod pokroviteljstvom Občine Ajdovščine) organizirana konferenca, ki bo potekala  v Dvorani prve slovenske vlade.

Dostopnost