05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

Mladost na burji

Vabljeni, da si ogledate predstavitveni posnetek, ki so ga pripravili organizatorji projekta »Mladost na burji«.

V omenjenem projektu, ki je plod skupnega dela Občine Ajdovščina, Inštituta za mladinsko politiko, ravnateljev, vzgojiteljev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja otrok in mladine, sodeluje kar 250 otrok iz Otroškega vrtca Ajdovščina.

Prijazno vabljeni k ogledu

 

Mladost na burji je program Občine Ajdovščina in je namenjen otrokom in mladostnikom od 3. do 21. leta starosti.

Program je plod skupnega dela Občine Ajdovščina, Inštituta za mladinsko politiko, ravnateljev, vzgojiteljev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja otrok in mladine.

Zasnovali so ga z namenom, da otroke in mlade aktivno vključimo v dogajanje in jim omogočimo povezovanje z različnimi institucijami znotraj lokalne skupnosti. Otroci s pomočjo različnih dejavnosti pridobivajo čut za sočloveka, razvijajo solidarnost, odgovornost – se razvijajo v vključujočega posameznika. Obenem otroci spoznavajo tudi različne poklice in se navajajo kako skrbeti za svoje zdravje in zdravje drugih. Poleg vzgojiteljev mentorjev, imajo pri vzgoji odgovornih in vključujočih mladih velik vpliv tudi starši otrok. Prav zato v dejavnosti, ki jih izvajamo pogosto vključimo tudi starše otrok. Zelo radi se odzovejo povabilu in otrokom predstavijo svoj poklic ipd.

Predšolski otroci so vključeni v program »grozdek«.

Značko grozdek prejmejo tisti otroci, ki pod mentorstvom strokovnih delavcev v vrtcu izvedejo vsaj šest dejavnosti, s katerimi pripomorejo k ustvarjanju prijetnejšega okolja v lokalni skupnosti in k razvoju bolj solidarne in vključujoče družbe.

 

 

 

Dejavnosti so razdeljene na 4 področja:

 • MOJA SKUPNOST – udejstvovanje v lokalni skupnosti
 • MOJ PRIJATELJ – spodbujanje solidarnosti in čut za sočloveka
 • MOJE ZDRAVJE – pridobivanje izkušenj zdravega načina življenja in skrb za zdravo okolje
 • MOJ POKLIC – spoznavanje različnih poklicev in karierna usmeritev

Otroci skozi dejavnosti pridobijo občutek, da je vsak posameznik vreden in pomemben člen lokalne skupnosti in družbe v katero je vključen.

Poročilo za šolsko leto 2022 / 2023 se nahaja TUKAJ.

V  šolskem letu 2020/2021 je v program Mladost na burji bilo vključenih 14 oddelkov iz Otroškega vrtca Ajdovščina, to je 250 otrok.

V programu so sodelovali otroci in strokovni delavci iz oddelkov:

 • Sovice (Selo)
 • Sončki (Vipavski Križ)
 • Modre, Rdeče in Rumene pike (Ribnik I)
 • Zebre in Žirafe (Ribnik I – Montessori)
 • Rumeni in Oranžni metulji (Ribnik II)
 • Želvice, Rdeči, Beli, Rumeni in Zeleni (Hubelj)

 

Otroci, ki so bili vključeni v program, so z njihovimi mentorji izvedli zelo zanimive dejavnosti iz vseh štirih področij. Nekaj smo jih zbrali tudi v ta prispevek:

 • Moja skupnost – otroci so sodelovali pri pogovoru z županom Občine Ajdovščina – Tadejem Beočaninom na okrogli mizi in dogajanje predstavili tudi ostalim vrstnikom, z izdelovanjem tulipanov iz papirja so otroci okrasili vhoda v vrtec in jih nesli v različne institucije v Občini Ajdovščina z namenom drugim polepšati dan, z nastopom in risbicami so otroci osrečili oskrbovance DSO Ajdovščina. Otroci so s poučnim sprehodom po mestu Ajdovščina spoznavali njene značilnosti in jih nato v igralnici še podkrepili s pomočjo različnih dejavnosti. Kamenčki z narisanim nasmehom in lepimi željami so polepšali dan naključnim mimoidočim – otroci so omenjene kamenčke postavili na različna naključna mesta v lokalni skupnosti.
 • Moj prijatelj – v času med epidemijo, ko je večina igralnic samevalo se je veliko strokovnih delavcev povezalo z otroki iz svojih oddelkov na daljavo. Otrokom so pripravili različna presenečenja (posnete zgodbe, lutkovne predstave, zgodbe v kamišibaju, elektronska pisma … izvedli so tudi srečanje prijateljev iz oddelka preko spletnega okolja ZOOM). Odzivi otrok in staršev so bili zelo pozitivni. Otroci so izdelali voščilnico tudi za otroke iz Ciriusa v Vipavi.

Izkušnje kako pomembno je sodelovanje v skupini, so otroci pridobivali tudi s pomočjo skupne gradnje hišice iz vej v gozdni igralnici. Sodelovati so se učili tudi s pomočjo različnih namiznih družabnih iger.

 • Moj poklic – otroci so spoznali poklice zdravnice, medicinske sestre, reševalca in gasilce, poleg tega so spoznali še poklic poštarice, knjižničarke in logopedinje. Seznanili so se tudi s poklicem fotografa in peka. V jeseni so spoznali poklic vinogradnika in se tudi udeležili trgatve v Budanjah.

 

 

 

 

 • Moje zdravje – otroci so spoznavali kako pomembno je gibanje na prostem in kako le to dobro vpliva na njihovo fizično in psihično zdravje. V času po epidemiji je v našem vrtcu zaživelo veliko gozdnih igralnic v katerih so otroci neizmerno uživali in pridobili veliko pozitivnih izkušenj. Otroci so skozi različne dejavnosti razmišljali o tem kako se počutijo in spoznavali načine premagovanja negativnih čustev. Ker na zdravje vpliva tudi zdravo okolje v katerem živimo je kar nekaj oddelkov v okolici vrtca izvedlo čistilno akcijo. Otroci so se seznanili tudi z načinom priprave okusnega sadnega napitka in metinega sirupa.

 

Koordinator projekta: vzgojitelj predšolskih otrok-vzgojitelj Nina Koren

 

 

 

Dostopnost