05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

Prispevki

Spoštovani starši in sodelavci,

v šolskem letu 2023 / 2024 naš vrtec vstopa v projekt Digitrajni učitelj, ki poteka na državni ravni.

Namen tega projekta je digitalno, finančno in trajnostno opolnomočiti strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju. Poleg tega, da strokovni delavci prej omenjena znanja pridobivamo in po smotrni in kritični presoji vnašamo v svoje delo, je ravno tako pomembno, da tudi osveščamo o pasteh in nevarnostih prej omenjenega.

Gotovo ste že iz medijev bili obveščeni, da 6.2.2024 obeležujemo Dan varne rabe interneta. Obeležitvi tega dogodka se je pridružila tudi RTV Slovenija, ki je v obdobju med 1.2. in 10.2. prikazovala številne oddaje na to temo, ki bodo dostopne tudi kasneje na portalu https://365.rtvslo.si/

Spored najdete tu: https://safe.si/novice/program-rtv-slovenije-ob-dnevu-varne-rabe-interneta-2024

S spletnimi video prispevki (Digitalno pametni 2) bodo naslovili temo pretirane in škodljive rabe zaslonov ter posledic na duševno zdravje s poudarkom na najstnikih in mlajših odraslih. Omenjeni video prispevki naj ne bi bili objavljeni zgolj na spletu, ampak tudi umeščeni v televizijsko predvajanje, in sicer znotraj nedeljskega Živ žava.

Iz sporeda sem vam spodaj nanizala oddaje z modro pa označila tisto, ki je namenjena za predšolsko populacijo.

Ker pa imate mnogi med vami tudi že šoloobvezne otroke in ker bodo tudi vaši malčki, ki trenutno še obiskujejo vrtec, kmalu tam, vam pustim kar celoten spored. Tudi na obdobje šolarčka in pozneje najstnika se je dobro predčasno pripraviti, da bomo takrat lažje dejali ˝NE, ti pa svojega telefona še ne potrebuješ˝ (in tudi vedeli, zakaj) ali celo bili pobudniki na šolskem roditeljskem sestanku in predlagali dogovor z ostalimi starši, da v tem razredu pa vsi otroci še ostajajo brez lastnih telefonov.

V sklopu dokumentarnih oddaj ste si (ali si še boste) na TV Slovenija lahko ogledali nekaj premiernih, pa tudi nekaj ponovitvenih dokumentarnih filmov, ki na poglobljen in kakovosten način obravnavajo omenjene teme.

 • 2.2024, TV Slovenija 1, 21.05 Digitalno varni: Dekliška druščina, švicarska dokumentarna oddaja – dokumentarni film o 14-letni vplivnici Leonie iz Berlina, ki ima 1,5 milijonov sledilcev.
 • 2.2024, spletni portal rtvslo.si, Digitalno pametni 2, serija kratkih posnetkov, ki opozarjajo starše predšolskih otrok na pasti spleta. Vsi posnetki bodo od 2. februarja 2024 dalje na voljo na spletnem portaluŽiv Žava, predvajali pa se bodo tudi na Televiziji Slovenija med oddajo Živ Žav.
 • 2.2024, Radio Slovenija – Prvi, Svetovalni servis,kjer bodo s strokovnjakom razdelali tveganja, ki grozijo tako mladim kot starejšim pri uporabi spleta.
 • Dan varne rabe interneta, 6.2.2024, TV Slovenija 1, 17.10 (Ne)varni: digitalno odvisni, pogovorna oddaja za mlade, oddaja, v kateri bodo s strokovnjaki, znanstveniki, vzorniki mladih, vplivneži in drugimi gosti odpirali vprašanja in iskali odgovore na izzive, ki zaznamujejo naša življenja, prepletena z uporabo zaslonov, od računalniških do telefonskih.
 • Dan varne rabe interneta 6.2.2024, TV Slovenija 1, 20.05 Digitalno varni: Družbeni fenomeni: Digitalna odvisnost, izobraževalno-dokumentarni film, v izobraževalno-dokumentarnem feljtonu so svoje zgodbe zaupali tisti, ki so se srečali s prekomerno rabo in tisti, ki so se zavedali, da je pravo življenje mogoče najti le v realnem, in ne v virtualnem svetu.
 • Dan varne rabe interneta 6.2.2024, TV Slovenija 1, 20.35 Digitalno varni: Zasvojeni s tehnologijo, španska dokumentarna oddaja, dokumentarni film, ki prikazuje vzroke in posledice odvisnosti od substanc, ki jih najstniki zaužijejo prek zaslonov mobilnih telefonov, kot so družbeni mediji, pornografija in spletne igre.
 • Dan varne rabe interneta 6.2.2024. Radio Slovenija – Prvi, Torkov kvizposvečen varnosti na interentu
 • Dan varne rabe interneta 6.2.2024. Radio Slovenija – Prvi, Studio ob 17-iho pomenu varne rabe interneta.
 • 2.2024, TV Slovenija 2, 20.00 Digitalno varni: Ujete v medmrežju, češko-slovaška dokumentarni film, ki prikazuje družbeni eksperiment, v katerem se je v zgolj 10 dneh na lažne profile 12-letnic odzvalo 2458 spolnih plenilcev.
 • 2.2024, TV Slovenija 2, 20.00 Digitalno varni: Instagram brez filtra, francoska dokumentarna oddaja o vplivu Instagrama na mladostnike in družbo
 • 2.2024, TV Slovenija 1, 21.00 Digitalno varni: Učinek TikToka, britanska dokumentarna oddaja o uspehu TikToka.

Navadno spodbujamo, da čas preživimo, kakovostno brez uporabe zaslonov (vsi, tudi mi odrasli). Tokrat izjemoma vas nagovarjamo, da si vendarle ogledate katerega od zgoraj naštetih prispevkov. Stopimo skupaj, ker na je mar za naše otroke.

 

 

 

 

Dostopnost