05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

Šola za starše

ŠOLA ZA STARŠE V ŠOLSKEM LETU 2023 / 2024

V letošnjem šolskem letu smo kot je bilo v načrtu organizirali že obe predavanji v sklopu šole za starše.

2. Šola za starše je potekala na daljavo in sicer 9. januarja 2024.  Več kot 120 staršev in strokovnih delavcev vrtca je preko povezave na MS Teamse sledilo uro in pol dolgemu predavanju ge. doc .dr. Marte Macedoni Lukšič, dr.med., z naslovom Izzivi sodobnega starševstva. To obliko predavanja na daljavo smo ohranili še iz časa epidemije zaradi pozitivnih odzivov s strani staršev, ki se na tak način lažje organizirajo in sledijo predavanju.

Na začetku je razvojna pediatrinja opisala, katere in kako družbene spremembe vplivajo na družino in tudi neposredno na razvoj otroka. Izpostavila je pomen varne navezanosti, ki je osnova za vse kasnejše zaupanje otroka vase in v druge. Opozorila je na pomen razumevanja, da je otrokovo vedenje le vrh ledene gore, ki predstavlja njegove čustvene potrebe, ki jih odrasel naj bi prepoznaval in sprejemal. Da smo pa lahko pri tem uspešni, je potrebno ozaveščati lastna čustva in lastne obrambne mehanizme. Spodbudila nas je, da nikoli ni prepozno za ponovno vzpostavljanje navezanosti in da ostajamo odprti za novo učenje …

Ob zaključku je predavateljica odgovorila tudi na par vprašanj poslušalcev, ki so v klepet zapisali lastne dileme in tudi pozitivne povratne informacije o vsebini predavanja.

 

1. Šola za starše

Prvo predavanje smo izvedli v sredo, 15. novembra 2023, v amfiteatralni učilnici na SŠ Veno Pilon. Gostili smo psihologinjo, gospo Alenko Rebula.

Predavateljica je v eni uri in pol predstavila pomembne elemente, ki so ključne pri vzgoji otrok (pojasnila je, kako različne so potrebe otrok in odraslih, poudarila pomen zagotavljanja čustvene varnosti in nudenja priložnosti za postopno pridobivanje izkušenj pri odločanju in prevzemanju odgovornosti, predstavila nam je razliko med razvajenim in upoštevanim otrokom ter nas nagovorila, da smo ljubeče radovedni, kaj zares doživlja naš otrok).

Obisk staršev in strokovnih delavcev vrtca je bil precej velik, saj se nas je zbralo več kot 120.

 

ŠOLA ZA STARŠE V ŠOLSKEM LETU 2022 / 2023

V šolskem letu 2022/23 smo načrtovali in izpeljali tri predavanja v sklopu šole za starše:

Tretja šola za starše in obenem zadnja za šolsko leto 2022/23 je potekala v amfiteatralni predavalnici Srednje šole Vena Pilona v ponedeljek, 20. 3. 2023, od 17.00 do 18.30. Predavanja s praktičnim prikazom g. Primoža Velikonje se je udeležilo več kot 130 staršev in strokovnih delavcev našega vrtca.

Predavanje z naslovom Prva pomoč odraslim, otrokom in najmlajšim je bila namenjena osvežitvi znanja iz prve pomoči s poudarkom na oživljanju in reanimaciji tako odraslih kot otrok in dojenčkov, saj je predavatelj  mednarodno licencirani inštruktor za oživljanje. Poleg tega je tudi strokovnjak s pridobljeno ameriško licenco za oskrbo hudo poškodovanih na terenu, vodja reševalne službe v ZD Kočevje, naš bivši sokrajan in ime leta 2018 na Valu 202. G. Primož nas je s svojimi izkušnjami s terena tako besedno kot s konkretnim prikazom opomnil, kako pomemben je naš pristop in reakcija ob nesrečah, ki se lahko pripetijo takrat, ko najmanj pričakujemo. Starši so ob koncu predavanja dobili tudi odgovore na zastavljena vprašanja. Odzivi, ki smo jih prejeli na šolo za starše, so bili po večini pozitivni in v želji, da se še kdaj ponovi.

Druga šola za starše  je potekala na daljavo preko You Tube kanala in sicer so prijavljeni starši in strokovni delavci vrtca prejeli povezavo za predavanje ge. Zdenke Zalokar Divjak, ki je bilo dostopno med 18. in 20.  januarjem 2023. Predavateljica je podala staršem in vzgojiteljem ustrezne vzgojne usmeritve glede na stopnjo otrokovega razvoja. Predavanje z naslovom Otrok za zdrav razvoj potrebuje ljubezen in vzgojo  si je v terminu treh dneh ogledalo več kot 400 staršev in strokovnih delavcev vrtca. Prejeli smo nekaj pozitivnih odzivov, da je oblika predavanja na daljavo staršem všeč in tudi različno pozitivnih mnenj o predstavljeni vsebini.                                                               

 

Prvo šolo sta vodili Damjana Marc, dipl.med.sestra (iz programa vzgoje ustne higiene) in Nika Puc, logopedinja v našem vrtcu, v živo v amfiteatralni učilnici na Srednji šoli Vena Pilona Ajdovščina,  24. 11. 2022. Več informacij o izvedbi in vsebini lahko preberete  TUKAJ.

 

 

 

ŠOLA ZA STARŠE V ŠOLSKEM LETU 2021/22

2. Predavanje v sklopu šole za starše smo izpeljali v živo 12. aprila 2022 v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini.

Certificirana Familylabova predavateljica, ga. Ursula Obreza je 130 navzočim staršem in zaposlenim v vrtcu predavala o discipliniranju, kaznovanju in samospoštovanju otrok.

 

 

 1. Prvo predavanje v letošnjem letu smo izpeljal na daljavo preko MS Teamsov in sicer 15. februarja 2022 ob 17. 30.

Psihologinja, ga. Janja Batič nam je predstavila program Neverjetna leta in vsebino treningov starševstva, ki jih izvajajo na CSDju.

Poudarila je pomen igre in dobrega odnosa med staršem in otrokom, kar je  podlaga za učinkovito postavljanje meja in spoprijemanje z neželjenim vedenjem otrok.

Predavanju je sledilo več kot 140 staršev in zaposlenih v vrtcu.

 

ŠOLA ZA STARŠE V ŠOLSKEM LETU 2020/21

 

Glede na situacijo smo v letošnjem šolskem letu organizirali dve šoli za starše na daljavo.

 1. Šola za starše Jani Prgić (februar 2021)

Staršem, ki so odzvali našemu povabilu in se prijavili, smo omogočili ogled video-izobraževanja Zdravi možgani – zdravi otroci, v katerem se je predavatelj osredotočal na vpliv nevrotokosinov na razvoj otrok in strategije, s katerimi lahko našim otrokom pomagamo k zdravemu odraščanju.

Ogled posnetka g. Janija Prgića je bil dostopen 2. in 3. februarja 2021 preko prejete povezave na elektronskem naslovu.

Po prejetih podatkih si je predavanje ogledalo več kot 130 staršev in strokovnih delavcev vrtca.

Prejeli smo precej pozitivnih povratnih informacij poslanih na elektronske naslove svetovalnih delavk.

 1. Šolo za starše pa je vodil Marko Juhant (april 2021)

 

 

Predavatelju smo glede na to, da so družine v tem času (ko ni skupnih dogodkov, veliko manj je druženj …) še bolj prepuščene lastnemu organiziranju svojega vsakdana in prostega časa, predlagali vsebino in nato smo se skupaj uskladili za predavanje z naslovom: Organizacija vsakdanjih obveznosti in prostega časa v družini s predšolskim otrokom, ki je potekalo v živo preko YouTube kanala 8. aprila 2021, ob 18h.

Povezavo na posnetek so prejeli vsi prijavljeni starši. Tudi tokrat je bil obisk zelo številčen, vendar so si nekateri ogledali posnetek še naslednji dan in ocenjujemo, da si je posnetek ogledalo več kot 180 staršev. Tudi po drugem predavanju so bili odzivi staršev (tokrat izrečeni bolj ustno, osebno …) zelo pozitivni.

Za naprej …

V letošnjem šolskem letu smo torej uspešno izpeljali dve vsebini v okviru šole za starše. Čeprav si v vrtcu želimo še naprej gostiti predavatelje oziroma organizirati in doživeti predavanja tudi v živo, opažamo, da staršem različica izvedbe na daljavo pravzaprav zelo ustreza zaradi lažjega varstva otrok, prilagajanja urnika, hkratnega omogočanja ogleda obeh staršev … Zato razmišljamo, da bi en del šole za starše mogoče še vnaprej ohranili v virtualni izvedbi.

Zadovoljni smo, da sta obe letošnji predavanji lahko nagovorili tako množično število družin naših otrok.

Prav tako se še naprej veselimo vaših pobud o vsebinah, temah ali predavatelji za nadaljnjo organizacijo šol za starše.

Hvala za vaše sodelovanje in zaupanje!

Za utrinek pa nekaj zapisanih povratnih informacij staršev po obeh predavanjih v šolskem letu 2020/21:

»Hvala za posredovano, gospod Prgič me je ponovno navdušil, tako kot takrat v živo s Črto odgovornosti. Bodo tudi današnje informacije uporabne v obeh vlogah, tako mame kot zaposlene v vrtcu.Lep večer, A.

 Predavanje Janija Prgića sem si ogledala in izvedela veliko koristnih informacij, tako za otroke v vrtcu, kot za moja dva najstnika.

Hvala, da ste nam ponudili tolikšno količino pozitivnih in uporabnih strategij pri vzgoji in razvoju naših otrok. Prijetno ga je bilo poslušati. V prihodnje, če bo možnost, bi se udeležila še kakšnega njegovega predavanja.

Vse dobro še naprej!Lep pozdrav, L.

 Zelo lepo, predvsem pa uporabno predavanje. Hvala za to povezavo. Lep pozdrav, I.

 Rada bi se zahvalila za predavanje, bilo je super. Usmeritev za naprej pa tudi za sedaj. Všeč mi je bila znanstvena razlaga stvari, predvsem za dolgoročno usmerjanje sebe na poti vzgoje. Resnično upam, da bomo taka predavanja kmalu lahko spet poslušali v živo. Lp, T.

 Hvala za čudovito predavanje. Zelo koristno in hkrati pretresljivo spoznanje kam nas pot vodi ob našem ne-ukrepanju. Se priporočam. Lep večer, M.

 Včeraj sem si ogledala predavanje. Zelo bi pohvalila izbiro tematike in predavatelja. 

Upam, da boste uspeli še kdaj organizirati tako “šolo za starše”. Vse dobro in lep pozdrav, M.

 Pošiljam povratno informacijo o predavanju. Takšna predavanja so vedno dobrodošla in zelo koristna. Načeloma se takšnih predavanj ne udeležujem, ker mi največkrat ne ustreza termin izvedbe. Tokrat je bilo izvedeno on line in zato, meni osebno, veliko boljše. Pozdravljam tak način izvedbe predavanj in v kolikor bo še kakšno on line, ga bom z veseljem poslušala. Lep dan želim in hvala ker se trudite za naše otroke in tudi za nas starše, N.

Hvala za poslano povezavo. Sva z možem pogledala predavanje in sva prejela nekaj zanimivih informacij/potrditev.

Upam, da kmalu sledi še kakšno predavanje šole za starše – spletna izvedba, ki lahko doseže bistveno širšo publiko, je po mojem mnenju ena izmed pozitivnih strani korone (vsaj nekaj staršev nas je, ki bi si želeli slišati še kakšno spletno Juhantovo predavanje).Lp, K.

 Najlepša hvala za odlično predavanje, z vsebino povedanega se popolnoma strinjam.

Hvala za to priložnost in povabilo. Veliko dobrega vsem vam, A.

  Meni je bilo predavanje super. Bi ga kar večkrat zavrtela. Ogromno stvari za ozavestit. A.

 Zelo super predavanje. A.

 

Navdušena sem nad vsebino predavanja. Zanimivo, poučno izkustveno bogato. Hvala vsem.

S tehnične plati pa, bi si v bodoče želela video z barvnim ozadjem ali predavatelja v barvni obleki. Dve uri beline je bilo za oči zelo naporno.

Tako, da sem dele predavanja  miže poslušala. Hvala in vse dobro. Lp. T.

Še enkrat hvala, da ste mi kot zamudniku omogočili ogled predavanja g. Prgica. 

Predavatelja sem že poslušala in me je tudi tokrat navdušil. Zanimivo in poučno. Lep pozdrav, V.

Rada bi se zahvalila vsem, ki ste organizirali predavanje. Bilo je zelo streznujoče in točno to, kar sva potrebovala za najinega skoraj 6-letnika, ki je že zelo navezan na tablico in igrice. Imel je operacijo in potem okrevanje, kasneje pa smo še ‘padli’ v karanteno. Vse je botrovalo temu, da smo mu dovolili več časa na tablici. Predavanje naju je spodbudilo, da sva začela zavestno krajšati čas na tablici. Hvala! Lep dan, M.

 Hvala ker nam omogočite predavanja in upam, da bo v tem šolskem letu še kakšno.Lp, D.

 Pozdravljeni! Hvala za organizacijo odličnega predavanja g. Juhanta.Lep pozdrav, P.«

 

ŠOLA ZA STARŠE 2019/20

V torek, 14. januarja 2020, smo v sklopu šole za starše organizirali predavanje doktorice socioloških znanosti in predavateljice socialne in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Mariboru, ge. Vesne Vuk Godina.

Predavanja o vzgoji otrok v današnji družbi in vzgojnih ukrepih se je udeležilo mnogo staršev, pa tudi strokovnih delavcev vrtca in večnamenski prostor Ribnika II je bil komaj dovolj velik za vse poslušalce.

Predavateljica je predstavila svoj kritični pogled na vzgojne pristope, ki jih pedagoška stroka in slovenska zakonodaja opredeljujeta kot želene in pravilne. Izpostavila je pomen prisotnega očeta in kazni, da otroci spoznajo razliko med ¨prav¨ in ¨fajn¨. Otrok postane ¨velik¨, ko izbere tisto kar ni fajn, ker ve, da je tako prav in to naj bi usvojil še pred vstopom v šolo.

Predavateljici ni zmanjkalo ne besed, ne moči in tako se je predavanje raztegnilo na skoraj dve uri in pol.

Vsem prisotnim se zahvaljujemo za udeležbo, mi pa že načrtujemo drugo predavanje v sklopu šole za starše, ki bo predvidoma v pomladnem času na temo prve pomoči pri otrocih.

ŠOLA ZA STARŠE 2018/19

 1. Srečanje šole za starše

V torek, 29. 1. 2019 je v Otroškem vrtcu Ajdovščina potekala Šola za starše pod naslovom:»Vzgoja za zdravje«.
Diplomirani medicinski sestri Špela Koron in Damjana Marc iz Zdravstvenega doma Ajdovščina sta nam preko uvodne sprostilne meditacije podali smernice, ki jih trenutno narekuje zdravstvo. Dotaknili sta se otroških bolezni, preventivnih ukrepov, zdrave prehrane, gibanja, nege telesa in duha. Pa tudi nege zob in ustne higiene. Nanizali sta veliko praktičnih, uporabnih nasvetov, ki lahko izboljšajo kvaliteto zdravja tako nas, kot naših malčkov.
Predstavili sta tudi projekt »Nadgradnje in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalni skupnosti”. Slogan projekta je Krepitev zdravja – za vse.« Starši so imeli ob koncu predavanja možnost podeliti svoja razmišljanja in prejeti odgovore na vprašanja.

 

Prihodnja Šola za starše bo v mesecu marcu 2019.

ŠOLA ZA STARŠE 2017/18

 1. srečanje šole za starše:
  »ZA POGUMNEJŠI KORAK IZ VRTCA V ŠOLO«.

Zadnji aprilski torek v tem šolskem letu smo v Otroškem vrtcu Ajdovščina v sklopu Šole za starše pripravili okroglo mizo z naslovom »ZA POGUMNEJŠI KORAK IZ VRTCA V ŠOLO«. Zavedamo se, da je za vsakega otroka in starša pomembna prelomnica prehod iz vrtca v šolo, zato smo namenili čas in prostor tudi temi, o kateri se veliko razpravlja in govori. Želeli smo osvetliti ta prehod iz več zornih kotov, zato smo v naš vrtec povabili:

pediatrinjo Tanjo Mislej, šolsko psihologinjo Barbaro Stožir Curk, učiteljico razrednega pouka Tino Vižintin in vzgojiteljico predšolskih otrok Kristino Pupovac. Okroglo mizo sva povezovali svetovalni delavki otroškega vrtca Ajdovščina socialna pedagoginja Jana Blažko in socialna delavka Tamara Paravan.

Po uvodnem nagovoru ravnateljice Otroškega vrtca Ajdovščina Alenke Močnik, so svoj vidik na podano temo predstavile gostje. Svoje misli in razmišljanja pa so z nami podelili tudi starši.

Našli smo se v razmišljanju, da moramo na vsakega bodočega prvošolčka, prvošolko gledati individualno; izhajati iz otroka, mu prisluhniti, ga spremljati na njegovi poti, mu slediti. Dobro sodelovanje staršev s strokovnimi delavci v predšolskem obdobju, naj se potem nadaljuje tudi v šolskem.

Vzemite si čas za svojega otroka, igrajte se z njim. Odkrivajte in spoznavajte življenje, naravo, okolje,… z njim, pripravljajte se na novosti s pozitivnimi sporočili.

Predvsem pa zaupajte svojim otrokom, ki zmorejo več, kot se nam staršem zdi.

Pogumno jeseni generaciji 2012!

ŠOLA ZA STARŠE 2016/2017

 1. G. Miha Kramli

V sklopu predavanj šole za starše smo v četrtek, 26. januarja 2017, v Dvorani prve slovenske vlade, gostili terapevta, g. Miha Kramlija. V vrtec smo ga povabili že v lanskem šolskem letu, ko je predaval na temo “Močni starši-stabilni otroci” in takrat je med samim predavanjem prišla pobuda za temo letošnjega srečanja.Predavanje je potekalo na temo “Radosti in pasti nove tehnologije v odnosu starši-otrok”. Na predavanje so bili vabljeni starši otrok iz vseh lokacij vrtca in udeležba je bila kljub vetrovnemu zimskemu vremenu in obdobju virusnih obolenj, dobra. Na predavanju nam je g. Kramli predstavil faze, ki lahko peljejo do odvisnosti in podal nekaj konkretnih napotkov za starše (npr. otroške sobe naj bodo brez elektronskih naprav, le-te niso primerno darilo za otroke, njihovo uporabo je potrebno časovno in prostorsko že zelo zgodaj omejiti …) ter za ilustracijo podal še nekaj primerov iz svoje ambulantne prakse. Opozoril je na negativne posledice, ki jih povzroči prezgodnje soočenje otrok s preveč intenzivnimi dražljaji (televizija, računalniške igrice, tablice, telefoni). Po predavanju je potekal še krajši dialog, ko so starši imeli priložnost povprašati oz. izraziti svoje mnenje.

Kot se je lani porodila ideja za letošnjo temo, se je letos za prihodnje leto, ko naj bi govorili o sreči. V vrtcu smo ponudbo z veseljem sprejeli in se predavanja že veselimo.

 1. Služba za zdravstveno vzgojo iz Zdravstvenega doma Ajdovščina

Starši otrok, ki so eno leto pred vstopom v šolo, so bili vabljeni na drugo predavanje, ki je potekalo v četrtek, 2. 2. 2017 ob 17.30, v večnamenskem prostoru enote Ribnika II. Diplomirana medicinska sestra, ga. Tamara Kofol je izpeljala predavanje za starše, kjer je predstavila  program, ki ga s sodelavko v obliki treh delavnic izvajata s predšolskimi otroki tekom leta. Vsebine programa so naslednje: Jaz in zdravje, Nezdrave navade in Spolna vzgoja.

 1. G. Ranko Rajović (NTC-metoda)
 2. marca 2017 smo gostili dr. Rajovića, ki je po seminarju za strokovne delavce nagovoril in opozoril tudi starše na velik pomen, ki ga ima gibanje za razvoj naših najmlajših. Predstavil nam je zakonitosti metode NTC, o kateri predava tudi na naših fakultetah, zelo pa je prisoten tudi širše po svetu.

 

 

Dostopnost