05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

Teden dni pred svetovnim dnevom čebel, 20. majem, smo se v skupini Pikapolonice posvetili ogroženi žuželki – čebeli. Čebela je zelo pomembna pri opraševanju rastlin in s tem pri zagotavljanju hrane ljudem, njeni produkti – kot so: med, matični mleček, propolis … – pa s svojimi zdravilnimi učinki blažijo oziroma zdravijo različne bolezni, s katerimi se soočamo ljudje.

V skupino smo prinesli čebelji panj in otroke je takoj pritegnila lesena škatla. Z zanimanjem so si jo ogledovali in začeli spraševati, kaj neki bi to lahko bilo. Otrokom sva ponudili različno literaturo, v kateri so lahko našli čebelo. S pomočjo knjig so otroci spoznali žuželko, njene telesne dele, življenjski prostor, pomen čebele za ljudi in naravo, vzroke, zaradi katerih je čebela postala ogrožena. Otrokom sva predstavili čebelji panj. Panj je bi sicer brez živih živali, vendar ko sva ga odprli, smo kljub temu dobili priložnost, da si s pomočjo lupe od blizu ogledamo čebelo, saj smo v njem našli mrtvo žival.

Otroke sva razdelili v tri skupine in vsaka skupina je imela določeno nalogo. Prva skupina je sodelovala pri oblikovanju cvetličnega korita, v katerega smo posadili medonosne rastline. Druga skupina je prebarvala čebelji panj. Tretja skupina pa je čebele likovno upodobila. Otroci so bili zelo motivirani v dejavnostih in panj je dobil novo podobo s svojo čebeljo družino.

 

Dostopnost