05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, nas tudi letos spodbuja, da se ozremo na svoje navade in naredimo nekaj dobrega za okolje, družinski proračun in prihodnost.

Odpadna hrana je eden največjih globalnih izzivov. Kar 733 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi lakote, a hkrati se skoraj tretjina vse pridelane hrane nikoli ne zaužije. Povprečen prebivalec Slovenije zavrže 78 kg hrane na leto, kar 44% vse odpadne hrane nastane v gospodinjstvu. To pomeni, da ima prav vsak izmed nas moč, da s preprostimi dejanji naredi razliko. Nekaj predlogov:

  • Pametno načrtujmo nakupe: preverimo, kaj že imamo doma, naredimo si seznam in se ga držimo.
  • Naučimo se pravilno interpretirati rok uporabnosti: Živila z oznako »uporabno najmanj do« so pogosto še povsem varna za uživanje tudi po tem datumu, če so pravilno shranjena. Za živila z oznako »uporabiti do« pa moramo biti bolj previdni, saj po preteku niso več varna.
  • Shranjujmo živila pravilno: v hladilniku hranimo mlečne izdelke, meso, brokoli, solato, fige….Česen, krompir, avokado in banane raje hranimo na suhem in temnem mestu.
  • Rotirajmo živila: Postavimo izdelke s starejšimi datumi v ospredje, novejše pa zadaj.
  • Ostanki niso odpadki: Lahko jih uporabimo za nove jedi, na primer : z ostanki testenin lahko pripravimo solato za naslednji dan, zelenjavni olupki pa lahko v hipu postanejo osnova za juho.
  • Vodimo svoj dnevnik hrane: V dnevnik vsak dan vpišemo, katera hrana je končala v smeteh in zakaj. Beleženje spremeni pogled na hrano in količine, ki jih zavržemo.

Podatki iz leta 2023 kažejo, da je bilo v Sloveniji zavrženih več kot 164.000 ton hrane: največ v gospodinjstvih, nato pa v gostinstvu in strežbi hrane (34 %), v proizvodnji (13 %) in v distribuciji ter trgovinah (9 %). Ob lanskem dnevu brez zavržene hrane sta se oblikovala pojma hranozavest in hranozavesten posameznik.

Oba pojma spodbujata zavedanje, da je hrana dragocena. Hranozavesten posameznik premišljeno kupuje, shranjuje in porablja živila. Upošteva sezonskost, poreklo živil, hrano pripravlja spoštljivo, skuša porabiti ostanke hrane…

Letošnji 24. april naj bo priložnost, da se vprašamo, kaj lahko odslej sami naredimo drugače. Z vsakim nakupom, obrokom, shranjevanjem in odločitvijo imamo možnost ravnati hranozavestno.

Več informacij najdete na:

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/slovenski-dan-brez-zavrzene-hrane-2025/

https://prehrana.si/clanek/850-spostujmo-hrano-spostujmo-planet

https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/13565

Dostopnost