05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

»Ni srečen tisti, ki ima veliko…
temveč tisti, ki malo potrebuje!«

Takšno srečo smo spoznali v vrtcu na Colu. Privilegij je delati na vasi, v oddelčnem vrtcu. Privilegij je imeti gozdno igralnico, kot jo imamo Medvedki na Colu.
Gozdno igralnico sva otrokom ponudili že lansko šolsko leto in sicer kmalu po novem letu. Z domačini sva se dogovorili za prostor, katerega koristimo ter skupaj z otroci pričeli z delom. Naš gozdiček, kot smo ga poimenovali, smo najprej očistili ter pripravili osrednji prostor in hišico. V vse dejavnosti sva vključili otroke, njihove razvojne sposobnosti, potrebe, interese… S tem sva otroke preusmerili od vsakdanjega načina igre in življenja v vrtcu. Žal je našo srečo prekinila korona in gozdne igralnice nismo mogli dokončat. Večina otrok iz takratne skupine pa je zakorakalo septembra v šolo.

Ker gozdiček otrokom pomaga pri raziskovanju, samozavesti, ustvarjalnosti, krepi socialne odnose, samozaupanje in še veliko tega, sva novo vrtčevsko leto pričeli prav s to temo in skupaj z novimi otroci dokončali našo gozdno igralnico.

Najprej smo v osrednji prostor postavili manjše koščke debla, katere so otroci sami prikotalili. S kamni smo uredili potko, ki vodi v gozdiček, hišico smo obogatili z mizo in klopco. Za konec pa so nam ostala še igrala, ki smo si jih zamislile a jih žal najine ženske roke niso zmogle postaviti, zato sva se s prošnjo za pomoč obrnile na starše. Dva očeta sta se prošnji odzvala ter našo igralnico zdaj bogatita dve gugalnici, tobogan, debla po katerih otroci hodijo, vesa v zgibu in še veliko priročnih rekvizitov, ki smo jih izdelali iz debel dreves. Skupaj smo oblikovali tudi gozdna pravila, katerih se vsi skupaj držimo in je tako naša igra in bivanje v gozdu še lepše.

Otroci so nad gozdičkom zelo navdušeni, skupaj ga obiščemo skoraj vsak dan in v vsakem vremenu, pa čeprav samo za par minutk. O njem s ponosom doživetja pripovedujejo staršem, starim staršem, prijateljem, nekateri pa ga obiščejo tudi v popoldanskem času z družino.

Pred kratkim smo na obisk povabili našo ga. ravnateljico Alenko Močnik, katera se je povabilu z veseljem odzvala in tako dopoldne preživela skupaj z nami v gozdičku. Na obisk smo zelo ponosni in bomo z veseljem gostili še koga.

Otroci gozd spoznavajo na različne načine in z uporabo vseh čutil, zavedava se pomena izkustvenega učenja. Gozd s svojim raznolikim terenom in materialom otroke spodbuja h gibanju, ustvarjanju in razmišljanju. Tako smo na prvi dan jeseni v osrednjem prostoru iz vseh materialov, ki smo jih poiskali v gozdu izdelali tetko Jesen. Glavo smo naredili iz maha, trup iz lubja, roke in noge iz vej, lase iz listkov, oči iz storžev, nos in usta pa iz kamenja. V skupini smo se naučili tudi novo pesmico z naslovom Rjava pesmica, katero smo v gozdu spremljali z naravnimi instrumenti, ki smo jih tam dobili.

S takšnim načinom dela bomo nadaljevali tudi v prihodnje, saj pozitivno vpliva na razvoj otrok, njihovo doživljanje narave in zdravja.

Vrtec Col, skupina Medvedki
Vzgojiteljici: Maja Kravos, Špela Kovšca

 

Dostopnost