05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

V skupini RAKCI in HOBOTNICE smo v letošnjem šolskem letu vključeni v projekt TURIZEM IN VRTEC na temo »Z igro do prvih kulinaričnih korakov«, pod okriljem Turistične zveze Slovenije in Skupnosti vrtcev Slovenije. Letošnja rdeča nit projekta je OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom. Tako smo se z otroki podali na pot spoznavanja kulinarike in kulinarične tradicije naše prelepe Vipavske Doline z namenom, da širimo njeno prepoznavnost v širši svet.

V skupini smo gostili izkušene gospodinje iz Društva gospodinj Planina pri Ajdovščini in s pomočjo njihovih pridnih rok naredili domače vipavske testenine, ki jih pri nas imenujemo VIPAVSKI BLEKI. Gospodinje so nas seznanile s postopkom priprave blekov ter nam pomagale, da smo naredili čisto svoje bleke. Seveda smo te posebne testenine hoteli tudi poskusiti.  Gospa Boža nam jih je pripravila s tradicionalno omako iz masla, orehov in sladkorja. »Mmm, kako so bili dobri«!

Gospodinja in izkušena kuharica gospa Mirjam, nas je naučila peke DOMAČEGA KRUHA. Seznanila nas je s pripravo testa za kruh. Omogočila nam je, da smo pomagali pri gnetenju testa ter nas usmerjala pri oblikovanju svojih hlebčkov. Vsak od nas je oblikoval svoj hlebček kruha. Ko je bil ta oblikovan in pečen, so ga otroci odnesli domov. Po domačem kruhu je dišala cela igralnica, doma pa so se s kruhom lahko posladkali vsi člani družine.

 

Ker smo v skupini Rakci in Hobotnice vsi sladkosnedi, smo si z otroki zaželeli še sladkih jedi. Pri tem so nam prišle prav pridne roke naših »non in nonotov«, ki so nam pomagali pri peki slastnih DOMAČIH PIŠKOTOV Izpod njihovih rok so piškoti še bolj sladki! V zameno za pomoč smo jih presenetili z lutkovno predstavo Miška Matička.

Naša vodja prehrane gospa Blanka, nam je predstavila tradicionalno vipavsko jed, VIPAVSKO JOTO, ki so jo samo za nas pripravile naše pridne kuharice. Seznanila nas je s sestavinami jote in nas spodbudila, da jo vsi poskusimo. Bila je odlična! Vse pohvale našim pridnim kuharicam!

Vipavska kulinarika ima že nekaj pridiha iz bližnje Italije. Priznamo, da je prav vsak od nas velik ljubitelj PICE. Z njeno pripravo smo se seznanili kar v kuhinji našega vrtca. Naše kuharice so nam z veseljem prikazale pripravo doma narejene pice, s katero smo se pri kosilu dobro najedli. Med čakanjem na slastno kosilo, smo se tudi sami  preizkusili v peki pic v naši krušni peči. Ta krušna peč je res nekaj posebnega, saj smo jo izdelali kar sami.

  

Naša Vipavska dolina je seveda znana po širši paleti domačega sadja. Zadnji, ki dozori je KAKI. Prav s tem sočnim sadežem nas je skozi celotno sezono razvajal gospod Rajko iz KMETIJE ČRV. Ker je letina obrodila bogate sadove, smo si v vrtcu pripravili ozimnico iz kakija. Otroke smo seznanile s pripravo posušenega kakija. Kaki smo narezali na krhlje, ga posušili in ga zapakirali v vrečke. Iz kakija  pa smo si pripravili tudi vsak svojo kašico, ki je seveda vsebovala kaki in še nekaj dodatkov.

Za res poseben in čudovit zaključek projekta, smo v Galeriji Vipavski križ pripravili javno razstavo, na kateri so lahko obiskovalci skozi izdelke in fotografije doživeli  naše ustvarjanje.

Špela, Meta, Kaja in otroci iz skupin Rakci in Hobotnice

 

Dostopnost