05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran
V torek, 5. 11. 2019 se je povabilu na obisk, v vrtec OB HUBLJU, odzval g. Matej Vuga, oče deklice, ki obiskuje skupino MODRIH. G. Vuga je revirni gozdar.Predstavitev je začel z besedami, da gozdov nismo podedovali od staršev, gozd smo si sposodili od vnukov. Zato moramo še posebej paziti na gozdove.

Otrokom je skozi doživljajske pripovedi predstavil poklic gozdarja sekača in njegovo opremo. Posebna čelada z zaščito za oči in ušesa, masko, rokavice, čevlje in hlače, so pomembne za zaščito pred poškodbami in varno delo gozdarja.  Otroci so si zaščitno opremo pobliže ogledali in potipali. Prisluhnili so delovanju motorne žage. G. Vuga je otrokom  povedal, da si danes gozdarji veliko pomagajo s stroji. Kako poteka moderno, strojno podiranje dreves, so se seznanili ob ogledu kratkega poučnega video posnetka na YouTube.

Otrokom je poudaril pomen poklica revirnega gozdarja. Otroci so slišali, da se drevesa ne podira vse vprek. Gozdarjevo delo je označiti pregosto rastoča, stara, bolna, napadena ali poškodovana drevesa. Taka drevesa gozdar označi s pomočjo barvnega razpršila, z  gozdarskim  kladivom pa odtisne žig na drevo, ki ga bodo potem požagali. Vse pa zabeleži v  beležnico… Drevesa, gozdovi so za človeka velikega pomena. Čistijo zrak, varujejo naravo pred plazovi, so dom številnim gozdnim živali. Ljudje pa les uporabljamo za pohištvo, gradnjo hiš, kurjavo, papir, zaščitna oblačila (gasilci) in celo za izdelavo kisa (iz bukovega lesa). Ker drevesa rastejo zelo počasi jih moramo varovati še za nadaljnje generacije.

G. Matej nam je prinesel na ogled veliko vejic listnatih in iglastih dreves, ter njihove plodove. Nekatere smo videli prvič. Bilo je zelo zanimivo in poučno. Izvedeli smo, da v gozdu rastejo tudi strupena drevesa kot  je tisa in moramo biti zelo previdni. Pripovedoval nam je o dogodivščinah iz gozda in izvedeli smo kako se drevesa sporazumevajo. Ali ste vedeli, da se drevesa sporazumevajo z oddajanjem vonja?
Kljub turobnemu jesenskemu vremenu, nam je dopoldan v družbi g. Vuge hitro minil.

G. Mateju se najlepše zahvaljujmo za obisk in tako nazorno, lepo predstavitev njegovega poklica.

Otroci iz skupin 1. trakta vrtca Ob Hublju in vzgojno osebje

 

Dostopnost