05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

V skupini Papagajčki se je odvila prava lutkovna predstava.

V mesecu maju smo raziskovali življenje gosenic ter kako se iz gosenice razvije metulj.  V ta namen sva otrokom prebrali zgodbo Zelo lačna gosenica, ki jih je zelo pritegnila. Prav zaradi tega sva se odločili, da naredimo pravo lutkovno predstavo, vendar tokrat v drugačni izvedbi. Predhodno smo z otroki naredili lutke. Otroci so na papir narisali lutke po zgodbi Zelo lačna gosenica. Lutke so pobarvali z voščenimi barvicami in jih izrezali. S Silvijo sva pripravili sceno tako, da sva kotiček pogrnili z belo rjuho ter zatemnili igralnico. Svetili smo kar s svetilko mobilnega telefona. Med samo igro je igrala instrumentalna glasba.

Že med samo postavitvijo so naju otroci z velikim zanimanjem opazovali in se spraševali, kaj jim bova pripravili. Predstava, ki sva jim jo zaigrali s senčnimi lutkami, jih je zelo pritegnila, saj je bilo to za njih nekaj čisto novega. Po predstavi so se tudi otroci želeli preizkusiti v igri s sencami.

Zanimivo jim je bilo opazovati spreminjanje velikosti sence glede na oddaljenost od vira svetlobe ali rjuhe. Ko so lutko približali je bila ta majhna in ko so jo oddaljili od rjuhe je bila ta vedno večja. Ta učinek je bil najbolj viden pri gosenici, ki se je najedla in s tem postala vedno debelejša in nato tudi pri bubi iz katere se je razvil prekrasen metulj.

Senčne lutke bodo obiskale tudi otroke iz skupine Krokodilčki in Slončki.

Mateja in Silvija

Dostopnost