05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

OSVOJILI SMO TRIGLAV

”Juhuhuuu” smo vzkliknili, ko se nam je na vrhu odprl pogled proti našemu domačemu kraju. Tam daleč smo lahko videli tudi start našega pohoda, ki je bil iz vrtca Podnanos.

Otroci in vzgojitelji iz skupine Slončki iz vrtca Podnanos (4 – 6 let) med aktivnostmi na prostem pogosto opazujemo nekaj svetlečega na hribu nad Orehovico. Nekega dne smo se odločili, da vrh osvojimo in končno ugotovimo, kaj se tam skriva.

Ime hriba smo že poznali. To je Kjecl ali orehovški Triglav (476 m), saj se dviga nad vasjo Orehovica. Na začetku nas je pot iz vrtca najprej vodila prav v Orehovico. Od tam pa se je začel vzpon po vijugasti makadamski cesti. Pot po gozdu je ves čas lepo označena, zato nas ni bilo strah, da se bi izgubili. Na polovici vzpona nas je pričakal Želodkov vrtec. Domačin je ob deblu drevesa iz naravnih materialov izdelal več figuric in hišic, ki ponazarjajo igro malih želodkov. Eden iz med njih sedi na gugalnici in čaka, da ga tudi vi poženete.

Po nekaj ovinkih smo prispeli na križišče planinskih poti. Ena iz med njih vodi do sv. Socerba. Nadaljevali smo v smeri Kjecla in nekaj korakih zagledali vrh. Na njemu pa Aljažev stolp. Seveda gre le za kopijo iz nerjavečega jekla, ki so jo leta 1999 na vrh postavili domačini. V njem smo našli vpisno knjigo in s podpisom dokazali, da smo ga osvojili. Vrh pa nas je nagradil s prečudovitim razgledom po Vipavski dolini in okrepčilom iz nahrbtnika.

Pred nami je bil še povratek. Ko smo se spuščali iz Orehovice proti Podnanosu pa smo s pogledom čez ramena točno vedeli kaj se sveti na orehovškem Triglavu. Morda ga kmalu ponovno obiščemo in si vrh delimo skupaj z Vami.

 

Otroci in vzgojitelji iz skupine Slončki

Dostopnost