05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

Podnanos, rojstni kraj slovenske himne!

Kraj Podnanos, znan tudi kot Šembid, velja kot rojstni kraj slovenske himne, saj sta prav tu živeli kar dve pomembni osebnosti, ki sta ji dali velik pečat.

V tednu pred slovenskim kulturnim praznikom, Prešernovim dnem, se večina spomni le na pesnika Franceta Prešerna in njegovo najbolj znano Zdravljico. Otroci iz skupine Slončki (4 do 6 let) pa smo spoznavali še duhovnika Matijo Vrtovca in glasbenega ustvarjalca Stanka Premrla. Oba sta namreč delovala ali živela v Podnanosu in sta poleg Franceta Prešerna ključna pri nastanku slovenske himne. Vas zanima zakaj?

Matija Vrtovec je že davnega leta 1843 v Kmetijskih in rokodelskih novicah objavil sestavek z naslovom Vinske trte hvala, kjer je prav pesnika, Franceta Prešerna, naprosil, naj spesni hvalospev vinski trti. Naslednje leto, se Francetu Prešernu porodi zamisel, hvalospev pa poimenuje Zdravljica. Šele po več desetletjih in številnih poskusih različnih skladateljev, pa je Stanko Premrl Zdravljici dodal še melodijo (1905). Prve note so se mu utrnile prav med pešačenjem proti Lozicam.

Spoznali smo, da je naš kraj kulturno zelo bogat in pomemben pri nastanku slovenske himne. Na to smo v Podnanosu ponosni!
Vabimo vas, da si na tej povezavi ogledate utrinke našega raziskovanja.

                                                                                                          Slončki, Nastja in Armin

 

Dostopnost