05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

PRIJETNO DOPOLDNE ZA NAS IN OSKRBOVANCE DOMA STAREJŠIH OBČANOV AJDOVŠČINA

V drugi polovici februarja, ko je vrtčevske oddelke ponovno napolnila otroška razigranost, smo se z otroki iz Oranžnih metuljev veliko pogovarjali o tem kako se počutimo.

Razmišljali smo, kako lahko sebi ali komu drugemu polepšamo dan.

V jutranjem krogu smo se spomnili tudi babic in dedkov naših otrok. Zanimalo nas je kako preživljajo skupne trenutke in kako so z njimi ohranjali stike, ko se niso mogli obiskovati. Z navdušenjem so nam hiteli pripovedovati njihove skupne dogodivščine. Ugotovili smo, da imajo otroci veliko različnih prijetnih izkušenj povezovanja s starimi starši.

Otrokom smo predstavili, da veliko starejših ljudi ne more več skrbeti zase in so zato doma v »posebnem domu«, kjer zanje skrbijo medicinsko osebje, negovalci in drugi zaposleni. Tistega dne smo si ogledali ta »posebni dom«, ki stoji v neposredni bližini našega vrtca. Naslednji dan smo se v jutranjem krogu pogovarjali, kako bi lahko oskrbovance Doma starejših občanov Ajdovščina razveselili. Otroci so imeli veliko zanimivih idej:

»Jaz jih bi obiskala.«, »Jaz jim bi nesel rožice.« »Jaz bi jih povabil na izlet.« …

Vseh idej, ki jih premore otroška domišljija ne bi mogli izvesti, zato smo se skupaj odločili, da jih presenetimo z obiskom.

Otroci so izdelali tulipane iz papirja in narisali risbico, ki so jo obogatili s svojo željo. Tudi pri željah so bili otroci zelo izvirni:

»…, da bi se imeli lepo in bi bili zdravi.«

»…, da bi se odpeljali z nami na izlet z avtobusom.«

»…, da bi se smejali.«

»…, da bi imeli veliko prijateljev in bi se igrali.« …

Poleg tega pa smo se odločili, da jih presenetimo še z glasbeno – plesnim nastopom. Zapeli smo jim pesmico Gradim prijateljstvo, zaplesali bans Bugi-Bugi in skupaj z oskrbovanci zapeli še »Mi se imamo radi«.

Ob koncu našega obiska je eden od otrok terapevtki Mojci izročil risbice z željami, drugi pa cvetlični lonček s tulipani. Kako lepo je bilo spremljati sijoče oči in nasmejane obraze starejših ljudi.

Še danes, ko gremo na sprehod mimo Doma starejših občanov Ajdovščina jim z navdušenjem pomahamo. Ob tem se spominjamo tistega prijetnega dopoldneva, ko smo s tem, da smo osrečili njih osrečili tudi sebe.

Nina Koren, Janja Posega in Nina Jerkič

Dostopnost