05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran
Raziščimo vesolje…

Med otroki smo velikokrat slišali pogovore o vesolju in o tem kaj vse se v njem skriva … odločili smo se, da bo najbolje, da ga raziščemo.
Najprej smo se naučili, da v vesolje potujejo le astronavti, ki za na pot potrebujejo posebno obleko. Zelo podobno smo dobili tudi mi ter se spremenili v astronavte. Nato smo spoznali rakete in raketoplane s katerimi astronavti potujejo v vesolje. Preko videoposnetkov smo si ogledali izstrelitev rakete ter bivanje astronavtov na vesoljski postaji. Najbolj všeč nam je bila breztežnost, ki je v vesolju prisotna. Vsak je izdelal svojo raketo iz tulca ter zanjo izrezal krila. Čas je že bil, da smo si tudi v igralnici pripravili veliko raketo. Skupaj smo jo sestavili in pobarvali. Pripravljeni smo bili za izstrelitev. Vkrcali smo se vanjo, odštevali z 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1…, in odleteli.
V igralnici smo na steno prilepili veliko vesolje in ga pobarvali, zato da smo lahko nanj lepili in risali stvari, ki smo jih spoznali. Najprej smo opazili veliko, veliko, veliko zvezd in si s pomočjo svetilk pričarali zvezdnato nebo v igralnici. Poslušali smo pravljico Zvezdica zaspanka in zvezdice nalepili tudi na naše vesolje v igralnici.
Nadaljevali smo s spoznavanjem planetov, od prvega, ki je najbližje soncu pa do zadnjega. Merkur je najbližji ter najmanjši planet, ki kroži okrog sonca. Venera pa je najbolj vroč planet, saj je prekrita z vulkani, ki bruhajo lavo. Tudi sami smo izvedli poizkus s katerim smo prikazali, kako vulkani bruhajo lavo. Tretji planet smo vsi poznali, to je bil naš modri planet, planet Zemlja. Poudarili smo pomen vode in predvsem skrb za njeno čistočo ter čistočo celotne Zemljeda jo bomo še naprej lahko klicali modri planet. S pomočjo globusa in lune smo spoznali zakaj in kako nastane dan in noč. Naš satelit je luna in tam so nam bili zelo zanimivi kraterji. Izvedli smo poizkus tako, da smo v moko vrgli kamenje in nastali so različni kraterji. Tudi četrti planet je bil zelo zanimiv, ta je Mars. Še vedno pa nismo povsem prepričani ali na njem živijo »marsovčki« ali ne. Na planetu Mars je namreč čisto na jugu in severu voda v obliki ledu. Kjer pa je voda, je lahko tudi življenje. Naučili smo se tudi Marsovsko pesmico, ki je prav smešna. Peti planet je naš največji planet, imenovan Jupiter. Na njem najdemo Veliko rdečo pego, kjer že vrsto let divjajo močne nevihte in viharji. Prav takšno smo poskusili pričarati v igralnici s pomočjo igranja na lastna glasbila. Šesti planet je zaradi svojega obroča najbolj zanimiv, ta planet je SaturnNjegov obroč smo uporabili pri reševanju delovnega lista z grafomotorično vajo. Uran in Neptun sta zadnja dva planeta, ki sta najbolj oddaljena od sonca ter sta najbolj mrzla. To smo poskusili ponazoriti s pomočjo gibalne igrice mrzlo-toplo. Otroci so bili tudi mnenja, da mogoče v vesolju živijo tudi vesoljci in da so le ti zelo smešni, zato smo njihovo domišljijo izlili na papir. Spoznali smo, da je vesolje zelo zanimivo in čarobno.
Po dolgem potovanju po vesolju, smo se vrnili nazaj. Naučili smo se veliko novih stvari, vprašanja kot so »Ali v vesolju živijo tudi vesoljčki?« in »Ali na planetu Mars živijo mogoče marsovčki?«, pa naj še ostanejo odprta za otroško domišljijo.

Vrtec Col, skupina Medvedki
Vzgojiteljice: Maja Kravos, Špela Kovšca, Anja Kobal

Dostopnost