05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

PUSTILI SMO ODTIS MEDSEBOJNEGA SODELOVANJA IN SPREJEMANJA

Koliko dragocenih in lepih izkušenj nam lahko nudi drugačnost, če smo le dovolj odprti, da jo sprejmemo in jo velikodušno povabimo medse. Tudi skupina Zvezdice iz vrtca Vipava, je v tem šolskem letu odprla svoja vrata nekaj otrokom iz vrtca Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava – CIRIUS.

Otroci so nas obiskovali tedensko skupaj s svojimi vzgojiteljicami in se vključevali v naš vsakdan – pridružili so se nam pri različnih dejavnostih, se vključevali v igro, skupaj smo se odpravili tudi na sprehod, raziskovali igrala in igrače. Naši otroci  so pokazali veliko empatije in navdušenja, jih povabili k igri in raziskovanju, predvsem pa se je v njih oblikoval čut za sočloveka. Preko prehajanj smo odstrli marsikateri tabu o drugačnosti in spoznavali, da smo v družbi vsi enako pomembni, četudi nismo enaki. Omogočenih je bilo veliko izkušenj preko katerih smo razvijali socialne spretnosti otrok, širili pa smo tudi socialno mrežo otrok s posebnimi potrebami. Otroci so svoje vrstnike s posebnimi potrebami spoznavali in dojemali kot sebi enake.

Nekajkrat smo jim tudi vrnili obisk in eden takšnih je bil tudi zadnji obisk v tem šolskem letu. Na njihovem zelenjavnem vrtu smo jim pomagali posaditi nekaj zelenjave in ugotovili smo, da je za obstoj družbe pomembno medsebojno sodelovanje in pomoč, drug brez drugega ne zmoremo in prav je, da si nudimo oporo. V upanju, da bo naše skupno delo obrodilo plodove, smo se jim zahvalili za sodelovanje in vsi smo se strinjali, da se prav kmalu spet srečamo in občudujemo, kar smo »pridelali« s skupnimi močmi.

V spomin in zahvalo na druženje, ki je potekalo preko celega šolskega leta, smo se jim zahvalili z risbicami. V naših srcih so nam pustili dragocen odtis!

Ivana Mikuž in Irena Kodre, vzgojiteljici

Dostopnost