05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

Oglej si film – Naša zgodba o 3 prašičkih

Vsi poznamo zgodbo o 3 prašičkih, naj vam pa povemo, da obstaja več različic. Otroke je šokirala tista, v kateri volk požre prvega in drugega prašička. Pa kako so se zabavali, ko so v eni videli ilustracijo volka, ki ves žalosten hladi opečen rep v mrzli vodi. Pri vsaki prebrani zgodbi so z zanimanjem čakali konec, saj niso vedeli ali si bo vsak zgradil svojo ali ostanejo vsi v eni hišici. Postali so pravi kritiki in težko smo izbrali najboljšo zgodbo. Nekaterim niso bile všeč ilustracije, nekaterim samo dogajanje, zaključek itn. Odločili smo se, da ustvarimo svojo – Našo zgodbo o treh prašičkih.

Sedli smo v krog, kjer je vsak imel možnost ustvarjati zgodbo. Pripovedovanje otrok smo zapisovali, ko se nam je prvič zataknilo. Odločiti smo se morali ali bo volk prvega prašička požrl ali ne. Otroci so predlagali, da dilemo rešimo z dvigom rok. Prevladalo je mnenje, da prašiček zbeži. Ob koncu zgodbe se nam je zataknilo že drugič. Ponovno smo z dvigi rok odločili, da prašički volka skuhajo in pojedo. Ampak ker se tu zgodba še ne konča, je nastala še tretja dilema. Prašički ne ostanejo v isti hiši, temveč si prva dva zgradita svojo. Tako je nastal scenarij Naše zgodbe o 3 prašičkih.

Odločili smo se, da zgodbo tudi predstavimo. Z uporabo digitalne tehnologije smo najprej posneli zvok. Otroci so opisali, da je svoj glas na pametnem telefonu slišati zelo čudno. V nadaljevanju pa smo zbrali potrebne kostume in pripomočke. Snemanje ”filma” je potekalo na prostem. Otroci so dejali, da snemanje in igranje ni bilo težko. Pri ogledu posnetkov pa so se smehljali, saj naj bi v kostumih zgledali smešno.

Kasneje smo v skupino ponovno prinesli računalnik, s pomočjo katerega smo zbrali in sestavili zvok in video v celoto. Otroci so dejali, da je nastal cel film. V tem projektu smo združili književnost, dramsko igro in digitalno tehnologijo.

Dovolj besed. Mi smo si film premierno že ogledali, sedaj pa ste na vrsti vi. Potrebno je le klikniti na to povezavo: https://youtu.be/ngI_QSTYFdk

Lep ogled vam želimo Slončki iz Podnanosa!

Dostopnost