05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

VRNIMO SE V OTROŠTVO NAŠIH STARIH STARŠEV (skupina Medvedki, 4-6 let)

V skupini Medvedki smo zavrteli čas nazaj in si ogledali, kako so otroštvo včasih živeli naši stari starši. Najprej smo pospravili vse igrače in preuredili igralnico. Na policah je ostalo le nekaj igrač iz naravnih materialov, kot so lesene kocke ter igrače izdelane doma. Seveda smo jih spotoma spoznavali in dopolnjevali kotičke. Na police smo dodali  elastiko za skakanje Gumitvist, družabne igre Človek ne jezi se,  Mikado, ipd. V kotičku za risanje smo imeli na voljo oglje, časopisni papir, modro tinto in pisala iz peres. V garderobi smo postavili nov kotiček, kjer so si otroci sami iz lesa, žebljev in kladiva izdelali igrače. Ta kotiček je bil najbolj zanimiv. Nastale se zelo zanimive in inovativne igrače. Kotiček dom in družina smo dopolnili s starimi posodami, lonci, priborom ter pletenimi košarami. Dodali smo tudi likalnik na žerjavico ter perilnik, na katerem so otroci prali umazano perilo. Sami so si izdelali lutke iz kuhalnic in blaga.
Spoznali smo igre, ki so se jih včasih igrali (Ristanc, Šivam luknje, Gospod Kapcinar, ipd.) Prav te igre so nam bile zelo všeč, zato smo se jih v vrtcu velikokrat igrali.
Veliko pozornost smo namenili gibanju na prostem, saj so se naši stari starši največ igrali prav zunaj. V bližnjem gozdu smo si pripravili hiško ter se v njem igrali z naravnimi materiali, ki smo jih našli povsod naokoli.
Spoznali smo, da so včasih jedli iz glinenih posod, zato smo obiskali ga. Silvo Puc, ki nam je z veseljem predstavila različne glinene izdelke. Vsak je dobil tudi košček gline iz katerega smo ustvarjali različne stvari ter ob koncu izdelali vsak svoj okrasek.
V skupino smo, preko obvestila na oglasni deski, povabili stare starše, da nas obiščejo in tako preživijo z nami kakšno urico svojega dragocenega časa. Povabilu sta se odzvali dve stari mami, ga. Mirjam Kovšca, ki nam je v kotlu skuhala polento z ocvirki in domačim kislim mlekom. Razdelili smo jo v glinene posode in postavili na sredino mize. Iz njih smo jedli z lesenimi kuhalnicami. Ga. Nives Pregelj pa nam je povedala, kako so včasih skrbeli za čista oblačila. Da niso prišli v omaro hišni molji, ki so delali luknje v oblačila, so med oblačila dali vrečke s sivko. Tudi sami smo, z njeno pomočjo, napolnili vsak svojo vrečko s sivko. Obeh obiskov smo bili zelo veseli.
Tekom celega meseca smo zbirali tudi stare predmete, ki so jih v skupino prinesli otroci ter jih pokazali in predstavili. Na koncu smo iz vseh teh predmetov, likovnih izdelkov in fotografij izdelali razstavo. Še več starih predmetov in orodij smo si pogledali v zaselku Orešje, na Tomaževi štali, kjer hranijo različne stare predmete.
Spoznali smo veliko zanimivih predmetov, običajev ter predvsem igric, ki se jih bomo tudi v prihodnje večkrat igrali.

Medvedki, Maja in Špela 

Dostopnost