05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

Na predlog Argentine in ob podpori Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ta dan letos obeležujemo že tretjič.

Zmanjševanje izgub hrane in njenih odpadkov je v današnjem svetu izjemnega pomena, saj lakota prizadene vedno več ljudi, ob tem pa močno narašča tudi količina užitne hrane, ki je zavržena. Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani je priložnost, da tudi znotraj vzgojno varstvenih ustanov kot tudi v domačem okolju spodbudimo dejavnosti in predlagamo ukrepe, s katerimi bomo pripomogli k zmanjšanju odpadne hrane.

Kaj lahko v vsakdanjem življenju storimo za zmanjšanje količine odpadne hrane?

  1. 1. Kupimo samo to, kar zares potrebujemo: pripravimo si »plonkec« – nakupovalni seznam in res kupimo le tisto, kar piše na njem. Izbirajmo ustrezno velike porcije ali kupujmo živila, ki niso predpakirana. Ne nakupujmo kadar smo lačni,
  2. 2. Razumimo pomen “porabiti do” in “uporabno najmanj do“: Oznaka »Porabiti do« označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo in jih po preteku ne smemo uporabljati. Označba »Uporabno najmanj do« predstavlja datum minimalne trajnosti, do katerega živilo ohranja pričakovano kakovost. Po preteku so živila še varna za uporabo, njihova kvaliteta začne počasi upadati.
  3. Porabimo, kar že imamo: redno pregledujmo shrambo ali hladilnik z živili, rotirajmo izdelke in porabimo najprej tiste starejših datumov. Uporabimo ostanke zelenjave v zelenjavnih juhah, sadja v kompotih, pitah…
  4. Izogibajmo se prevelikim porcijam: vedno najprej postrezimo manjšo porcijo, uporabljajmo manjše krožnike in po potrebi damo dodatek. Presežke hrane shranimo v hladilnik in jih pojejmo za večerjo ali naslednji dan.
  5. Prepoznajmo, kdaj je plesen nevarna: pri nekaterih trdih živilih lahko odstranimo plesnivi del in živilo uporabimo. Nasprotno mehka živila, na katerih se je pojavila plesen, niso primerna za uživanje.
  6. Delimo odvečno hrano: bodisi povabimo prijatelje, sosede in s skupnim druženjem delimo hrano. Lahko jo tudi podarimo in pomagamo ljudem v stiski.
  7. Uporabimo tudi manj želene dele živil: poskusimo uporabiti tudi tiste dele živil, ki jih po navadi zavržemo. Na primer brokolijevi listi in stebla so prav tako zdravi kot cvetovi, iz ostankov zelenjave lahko naredimo jušno osnovo. Iz prezrelih jabolk lahko naredimo jabolčno čežano…

Verjamem, da bo vsak od nas našel še kakšen način in idejo kako porabiti ali ponovno uporabiti posamezna živila ali skuhan obrok in na ta način prispeval k zmanjšanju količine zavržene hrane.

Naj bo naš skupen cilj izražen v sloganu  3. mednarodnega dneva ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani : »Zmanjšajmo izgube in odpadno hrano. Za ljudi! Za planet!«

Tudi v naših kuhinjah se bomo potrudili, da bomo še bolj spremljali razdeljevanje hrane, predvsem pa vračanje ne zaužite hrane in s tem pripomogli k zmanjšanju zavržene hrane.  Naj bo ta četrtek tudi v skupinah prilagojen tej tematiki in osveščanju naših najmlajših o raznovrstni hrani, o pomenu vnosa zdravih in mogoče manj priljubljenih živil, pripravljenosti poskušanja novih okusov, jedi…

organizatorka prehrane

Vir: https://prehrana.si/clanek/381-nasveti-za-manj-zavrzene-hrane