05 368 13 40 info@mojedete.si
izberite stran

Naša skupina Mavrice (vrtec Vipava) je sodelovala v projektu Turizem in vrtec, ki je imel rdečo nit VODA IN ZDRAVILNI TURIZEM.

Na to temo smo v skupini izvedli različne dejavnosti:

 1. Začeli smo s pogovorom o vodi: Kaj je voda, zakaj jo potrebujemo, kdo jo potrebuje, od kje pride, kje vse vodo najdemo, v kakšnih oblikah, zakaj je za nas dobra? Odgovore otrok sva s sodelavko zabeležili na plakat.

Ob vsakodnevnem listanju naravoslovnih slikanic smo se o tem še veliko naučili in spoznali, zato je bilo znanje otrok ob koncu projekta veliko širše.

Predstavili sva jim tudi kako voda v naravi kroži.

 1. Naučili smo se jogijski sklop asan-položajev Pozdrav soncu, ki smo jih večkrat izvajali ob reki Vipavi.
 2. Izvedli sva vodeno vizualizacijo ob poslušanju skladbe Clair de Lune (C. Debussy) z naslovom »Kjer teče reka Vipava«.Otroci so ležali na hrbru z zaprtimi očmin si zamišljali slišano.
 3. Šli smo si ogledat izvire reke Vipave in se pogovarjali o tem. Otroci so na novo spoznali besedo izvir.
 4. Naučili smo se pesmice Potoček (Bitenc J.).
 5. Ob vodi smo prebirali tudi pravljice: Pridi oblaček (Peršolja P.), Kako je opica prišla do vode (Brazilska ljudska pravljica) itd.
 6. Za umirjanje smo prav tako izvajali telesno vajo Gajin dotik (M. Pogačnik)
 7. Ob potoku Gacka so otroci, ob poslušanju vode, ustvarjali s svinčnikom, na A3 risalni list.
 8. Otroci so ob reki Vipavi ustvarjali iz naravnih materialov.
 9. Hranili smo račke ob reki in se igrali s kamenčki.
 10. Pretakanje vode smo opazovali, poslušali z zaprtimi očmi, in poskusili začutiti energijo vode z iztegnjenimi dlanmi nad reko.,
 11. Za zaključek smo naredili zemljevid poti ob reki Vipavi z različnimi postanki. (Zapoj pesmico Potoček; izvajaj jogo Pozdrav Soncu; usedi se, zamiži in poslušaj vodo; izvajaj telesno vajo Gajin dotik, zavohaj vodo in vonjave iz narave ter sproščeno se igraj ob vodi). Razstavo o našem projektu si lahko ogledate v knjižnici v Vipavi. Nekaj foto utrinkov pa spodaj.

Vabimo Vas, da si ogledate našo ZGIBANKO in se tudi sami podate na pot ob reki Vipavi ter si ob tem umirite telo in duha. Če vas zanima še več o našem projektu, se lahko seznanite v POROČILU.

Skupina Mavrice, Ksenija in Tanja

Dostopnost